Kuppi kuumaa kaakaota


Aktiviteetit / Kokeile kotona - 23.10.2014

Lumessa tai muuten kylmässä säässä puuhailu on uuvuttavaa ja välillä on mukava saada jotain lämmintä juotavaa. Tähän sopiikin erinomaisesti lämmin kaakao. Harva tulee kuitenkaan miettineeksi kaakaon koostumusta. Sen sijaan monet ovat varmasti kaakaota juodessaan huomanneet, että usein osa kaakaojauheesta jää tyhjäksi juodun kupin pohjalle. Miksi?

» Lue lisää | Kommentoi


Kurkistus bioalaan


Minkälaista on biotieteiden opiskelu? Entä minkälaisista töistä alan opiskelijat unelmoivat? Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa TET-harjoittelunsa suorittanut Iida Ikonen haastatteli alan opiskelijoita Viikin kampuksella.

» Lue lisää | Kommentoi Kommentoi


Avaruuden laajenemista tutkimassa


Fysiikan Nobel annettiin vuonna 2011 tutkijoille, jotka havainnoivat kaukaisia supernovia. Näiden havaintojen perusteella voidaan vetää johtopäätöksiä universumin kiihtyvästä laajenemisesta.

» Lue lisää | Kommentoi


Miltä kasvit näyttävät avaruudesta katsottuina?


Elokuvissa tiedustelusatelliitin avulla luetaan sanomalehtien otsikoita kadullakävelijän olan yli tai tirkistellään autojen rekisterinumeroita ja kenraalien univormujen yksityiskohtia.
Tänä päivänä satelliitit ovat tutkijoiden apuna. Kasvillisuuden tutkijat käyttävät satelliittikuvia, jos tutkittavana on valtavan suuri alue tai paikalle ei pääse. Satelliitin avulla voi laskea yksittäisiä puita savannilta, arvioida kuivuustuhoja koko Pohjois-Amerikan alueella tai ennustaa viljasatoa Intiassa.

» Lue lisää | Kommentoi


Kohti avaruuspurjehdusta


Pekka Janhunen keksi Kumpulan avaruuskeskuksessa vuonna 2006 sähköpurjeen, joka tuottaa avaruusalukselle työntövoimaa aurinkotuulesta. Ongelmana on vain ollut, ettei purjeen olennaisia osia, pitkiä ja ohuita metalliliekoja, ole aiemmin pystytty tuottamaan.

» Lue lisää | Kommentoi