Fysiikan kurssin projektityöllä odottamatta TuKoKe-kilpailun voittoon


Tutki-Kehitä-Kokeile -kilpailun II-sarjan voittajien Janette Kakkosen, Alisa Pöyryn ja Nea Pulkkisen haastattelussa tytöt kertovat mm. miten he päätyivät osallistumaan koko kilpailuun ja mitä se oikein vaatii.

» Lue lisää | Kommentoi


HArF -jalokaasuyhdiste Suomesta


Hybridoargonfluoridi eli tuttavallisemmin HArF on yhdiste, jonka olemassaoloa oltaisiin pidetty noin sata vuotta sitten mahdottomana. Kuitenkin 2000-luvun alussa Helsingin yliopiston tutkijaryhmä onnistui valmistamaan kyseistä ainetta laboratoriossa. Mikä siis tekee HArF:ista poikkeavan yhdisteen ja miten sitä valmistettiin?

» Lue lisää | Kommentoi


Petteri Timonen pääsi toteuttamaan lapsuutensa ammattihaaveita TuKoKe-kilpailussa


Haastattelimme maaliskuun lopussa pidetyn Tutki-Kehitä-Kokeile-kilpailun III-sarjan voittajaa Petteri Timosta ja kysyimme hänen mietteitään kisasta ja sen voitosta. Petteri kertoo mm. kilpailutyönsä taustoista ja siitä mihin aikoo palkintorahansa käyttää.

» Lue lisää | Kommentoi


Valistunutta tietoa valosta


Sitä tulee tuutin täydeltä taivaalta päiväsaikaan ja varsinkin kesäisin. Sitä lähtee niin kynttilöistä kuin lampuista ja näytöstä, jolla tätä artikkelia luette. Se on yksi maailman itsestäänselvimmistä ja arkisimmista asioista ja kuitenkin ilman sitä elämä maapallolla olisi käytännöllisesti katsottuna mahdotonta. Puhumme tietysti valosta ja tämän artikkelin tarkoituksena on selvittää, mitä valo oikeastaan on.

» Lue lisää | Kommentoi


Kysymys simasta


Kysy tutkijalta / - 29.04.2015

Perinteinen vappujuoma sima on pohdituttanut lukijaamme Joelia. “Mikä saa simassa rusinat nousemaan pinnalle ja miksi sima on vasta silloin valmista juotavaksi?”

» Lue vastaus | Kommentoi