Arkistoitu

Elävä fossiili saapuu Suomeen


Australian valtio lahjoittaa Helsingin yliopiston kasvitieteelliselle puutarhalle australianwollemian perjantaina 26.10.2007.

Wollemia muistuttaa monille meille tuttua huonekuusta. Päältäpäin ei arvaisi, millaisen kohun havupuu aiheutti reippaat kymmenen vuotta takaperin. ”Kuin olisi löydetty elävä tyrannosaurus”, Kasvitieteellisen puutarhan johtaja Leif Schulman kuvailee löydön mittasuhteita.

Australianwollemian fossiili sekä elävän yksilön lehti. © J.Plaza RBG Sydney

Vuonna 1994 retkeilijä huomasi tuntemattoman havupuulajin Blue Mountainsin kansallispuistossa Australiassa. Puisto sijaitsee vain pari sataa kilometriä Sydneyn suurkaupungista länteen. Paljastui, että kyseessä todella oli australianwollemia-havupuu (Wollemia nobilis), joka oli aiemmin tunnettu vain fossiilina 90 miljoonan vuoden takaa. ”Hirmuliskot ovat saattaneet hyvin syödä tämän puulajin pehmeitä neulasia”, Schulman kertoo.

Luonnonvaraisena australianwollemiasta tunnetaan alle sata yksilöä Blue Mountainsin kansallispuistossa, joka kirjattiin maailmanperintökohteeksi löydön jälkeen. ”Maailman kasvitieteellisillä puutarhoilla on mahdollisuus osallistua tämän täysin ainutlaatuisen kasvin suojeluun”, kertoo puutarhan johtaja Schulman.

Vuoden 2007 alussa joukko ruotsalaisia, baltialaisia ja suomalaisia puutarhoja Helsingin yliopiston Kasvitieteellisen puutarhan johdolla pyysi Australian valtiota tukemaan toimintaansa lahjoittamalla wollemian niiden kokoelmiin. Lähettiläs Brownin ystävällisellä myötävaikutuksella puutarhojen toive toteutui, ja nyt ne voivat esitellä ainutlaatuista lajia opiskelijoille ja muille vierailijoille.

Havupuun saapuu luovuttamaan Australian Ruotsin ja Suomen suurlähettiläs, Howard Brown. Vastaanottamassa ovat Helsingin yliopiston vararehtori Hannele Niemi ja Kasvitieteellisen puutarhan johtaja Leif Schulman.

Luonnontieteellinen keskusmuseo

www.wollemipine.com
Tietoja ja kuvia australianwollemiasta

Siluetti Tämän artikkelin kirjoittaja Laura Hiisivuori on Luonnontieteellisen keskusmuseon tiedottaja.


Kommentoi

Textile ohje