Arkistoitu

Mikä ihmeen limasieni?


Limasienen määrittely ei olekaan aivan yksinkertaista, sillä ne eivät ole kasveja, sieniä eivätkä eläimiä. Ne muodostavat oman sukuhaaransa maa-ameebojen kanssa ja ovat elintavoiltaan ja ulkonäöltään kiehtovia.

Harvinaista kauluskiillusta (Lamproderma Arcyrionema) on löydetty Pohjois-Savosta. Se kasvaa lahopuulla ja risuilla yleensä keskikesästä syksylle. Kuva: Marja Härkönen ja Elina Sivonen.

Suomessa tiedetään olevan ainakin 204 limasienilajia, mutta jotain niiden yleisestä tuntemattomuudesta kertoo se, että jokin aika sitten vain kahdella lajilla oli suomenkielinen nimi.

Puutteellisesti tunnettujen eliölajien tutkimusohjelmaan (PUTTE) myötä yhä useampi limasieni on viimeaikoina saanut kansanomaisen nimen ja melko hauskoja nimiä ne ovatkin. Vai miltä kuulostavat esimerkiksi kukkasilonen, umpisolmunen tai sievätupsunen?

Suomen limasienet elelevät piilossa metsäturpeessa, lahopuissa, lehtikasoissa ja eläinten lannassa. Ne ryömivät näkyviin vain lisääntymistään varten ja kokevat tuolloin muodonmuutoksen limaisesta ryömijästä pieneksi hauraaksi korumaiseksi itiöpesäkkeeksi.

Lisääntymisvaiheessa limasienen voi pongata jostakin korkeasta kohdasta, esimerkiksi kannon nokasta ja varvun latvasta. Yhdessä yössä limasieni muuttaa muotonsa pehmeästä limakosta pieniksi, kuiviksi itiöpesäkkeiksi. Koristeellisten pesäkkeiden sisus on täynnä itiöitä, jotka tarvitsevat vettä itääkseen. Kun kahden itiöpesäkkeen solut yhtyvät, syntyy uusi limakko.

Limakkovaiheessa lajia ei vielä voi tunnistaa. Jos haluaa nimen löydölleen, on odotettava limasienen kypsymistä kuivaksi ja hauraaksi asti.

Tunnistamisessa auttaa vastikään julkaistu ensimmäinen suomenkielinen limasienikirja, Limasienet. Kirja esittelee 300 kuvan avulla kaikki Suomessa tiettävästi esiintyvät limasienet sekä antaa ohjeita niiden kasvatukseen. Limasieniä voi nimittäin pitää lemmikki“eläiminä”.

Tutustu Marja Härkösen ja Elina Sivosen Limasienet-kirjaan verkossa. Kirja on myynnissä ainakin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.

Elisa Lautala pitää vesijuoksusta, kaikenlaisista kulttuuririennoista ja sunnuntaipäivistä.

Kommentoi

Textile ohje