Arkistoitu

Että sellainen Virtanen


Aktiviteetit / Tiedetapahtumat - 14.11.2011

Helsingin yliopiston kemian opettajankoulutusyksikön opiskelijoiden toteuttama Virtanen-näytelmä sai ensi-iltansa 11.11.2011 kemian laitoksella. Näytelmä kertoo Virtasen tarinan vauhdikkaasti, mutta myös lämmöllä ja huumorilla.

A.I. Virtasella meni tieteen parissa yleensä myöhäiseen asti. Kuva: Sakari Tolppanen.

Kolme nuorta miestä palaa sisällissodasta vuonna 1918. Sittemmin yhdestä tulee hengenmies, toisesta presidentti ja kolmannesta maamme ainoa tieteen Nobel-palkittu. Nämä miehet ovat Henning Karström, Urho Kekkonen ja Artturi I. Virtanen ja tästä alkaa Virtanen-näytelmä.

Vuoden 1945 nobelisti Virtanen on edelleen kuuluisimpia tiedemiehiämme; vuoden 2010 Tiedebarometrissa Virtanen keräsi selvästi eniten mainintoja, kun vastaajia pyydettiin nimeämään maamme merkittäviä tieteilijöitä. Lisäksi Virtasen keksintö AIV-rehu oli eniten mainittu tieteen saavutus.

Sen sijaan Virtasen uran vaiheet eivät liene yhtä tunnetut ja ne tarjoavatkin helposti ainekset mielenkiintoiseen näytelmään. Virtanen-näytelmän Virtanen (Jan Jansson) on uuttera tiedemies, joka ei kumartele Kekkosen (Kai Kaksonen) tai Paasikiven suuntaan. Tutkimustyö vie Virtaselta ja hänen avustajiltaan lähes kaiken ajan. Perhe jää taka-alalle ja Virtasen avustaja biokemisti Karström (Johannes Posti) saa unohtaa omat tutkimuksensa. Eräs tutkimukseen osallistunut kokee vielä paljon karumman kohtalon…


Kekkonen ja Neuvostoliiton tiedeministeriön delegaatio. Kuva: Sakari Tolppanen.

Virtanen-näytelmä on viihdyttävä ja historiallinen, mutta jos Virtasen tarina ei ole ennestään tuttu, se ei välttämättä näytelmän myötä myöskään täysin aukea. Vuosikymmenestä toiseen tai kolmanteen hypätään melko vauhdilla.

Näytelmän dialogi kuitenkin toimii ja ajoittainen huumori on hyvästä. Näyttelijätyöskentely ansaitsee erityismaininnan varsinkin, koska monet kemian opettajaopiskelijoista koostuvan kaartin jäsenistä olivat teatterin lavalla nyt ensimmäistä kertaa.


Virtasen sihteeri Helmi Jääkoski varoittaa Virtasen vaimoa Liljaa (Anna Palomäki) laboratorion naisista. Kuva: Sakari Tolppanen.

Keskeiseksi henkilöksi nousee Virtasen, Kekkosen ja Karströmin lisäksi Virtasen sihteeri Helmi Jääkoski (Linnea Töyrylä), jonka tiukka nuttura jo kielii hänen asemastaan laboratorion moraalin vartijana. Ihan kuin siellä nyt olisi ehtinyt muuta tehdä kuin tiedettä…

Virtanen-näytelmän on käsikirjoittanut Kemirassa työskentelevä Ilkka Pollari. Ohjauksesta vastaa Virtanen-työryhmä.

Virtanen-näytelmä esitetään seuraavan kerran 17. marraskuuta klo 17 Aalto-yliopiston Teknillisen korkeakoulun päärakennuksen A-salissa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Lisätiedot Aalto-yliopiston sivuilta. Kolmas esitys on 30. marraskuuta Helsingin yliopistossa.

Elisa Lautala pitää vesijuoksusta, kaikenlaisista kulttuuririennoista ja sunnuntaipäivistä.