Arkistoitu

Webbikamera avaa oven bakteeritaiteen maailmaan


“Maalaus voi muuttaa väriä, elää tai kuolla, kun värin lähteenä on bakteereita”, sanoo Suomen biotaiteen seuran koordinaattori Erich Berger.

Elävää ainesta teoksissa hyödyntävä biotaide huojuu taiteen ja luonnontieteen välimaastossa. Biotaiteen tekeminen ei kuitenkaan vaadi luonnontieteellistä koulutusta. HENVI Science Daysin työpajassa Helsingin yliopiston Tiedekulmassa biotaiteilijat avaavat teknologiaa kaikkien ulottuville opettamalla, kuinka webbikamera muutetaan USB–mikroskoopiksi.

“Mikroskoopin rakentaminen ei ole taidetta vaan teknologiaa, mutta mikroskoopin avulla voi tehdä biotaidetta”, Erich Berger kertoo.

Teknologia on yllättävän helppoa. Tavallinen webbikamera puretaan auki, linssi käännetään nurinpäin ja kamera kootaan uudestaan. Katsottava näyte asetetaan lasilautaselle, joka on ryyditetty ledeillä. Siinä on mikroskoopin objektilasi. Suurennoksesta saa 150–200-kertaisen.

“Se näyttää saman kuin laboratoriomikroskooppi. Tavallinen ihminen saa silmät pieneen maailmaan”, ympäristöopetuksen yliopistonlehtori Janna Pietikäinen sanoo.

Keskiviikkona 18.4. klo 14-17 kuka tahansa voi tuoda omia omia näytteitään Tiedekulmaan (Aleksanterinkatu 7) mikrobiologien ja planktontutkijoiden tunnistettavaksi. Paikalla saa myös opastusta mikroskoopin rakentamiseen ja käyttöön.

“Näytteitä voi tuoda mistä vaan: akvaariostaan, Itämerestä, kukkapurkista tai vaikka hampaan pinnalta”, Pietikäinen sanoo.

Jutun on kirjoittanut Antti Kivimäki ja se on julkaistu myös Helsingin yliopiston uutisissa.