Arkistoitu

Näistä nuorista kuullaan vielä!


Aktiviteetit / Tiedekilpailut - 03.04.2013

Tänä vuonna Tutki–Kokeile–Kehitä-kilpailussa pärjäsivät hyvin sekä tutkimus että suunnittelu- ja keksintötyöt. Parhaimmisto esiteltiin kilpailun arvovaltaiselle tuomaristolle viime viikolla Heurekassa.

“Hienoja oivalluksia, innovaatioita ja onnistumisen elämyksiä. Näistä nuorista kuullaan vielä”, sanoo Tutki-Kokeile-Kehitä-tiede- ja teknologiakilpailun pääsarjan tuomariston puheenjohtaja, professori ja Valtakunnallisen LUMA-keskuksen johtaja Maija Aksela Helsingin yliopistosta.

Kiirastorstaina Heurekaan kokoontui suuri joukko 6–20-vuotiaita lapsia ja nuoria, joilta ei puuttunut kekseliäisyyttä ja reippautta esitellä tutkimuksiaan ja keksintöjään kilpailun tuomaristolle, joka kiersi haastattelemassa heidät ennen palkintojenjakoa.

“Tänä vuonna eri-ikäisten lasten ja nuorten töissä näkyivät hienosti tekijöiden omat mielenkiinnon kohteet”, sanoo esi- ja alku- sekä perusopetussarjan tuomariston puheenjohtaja, tutkijatohtori ja Luovan entinen päätoimittaja Veli-Matti Vesterinen Helsingin yliopistosta.

Kilpailun voittajat esiteltiin Luovan jutussa: Tutki-Kokeile-Kehitä-voittajatöistä huokui innostus omaan aiheeseen, mutta myös moni muu työ oli vertaansa vailla.

3.–9.luokkalaisten II-sarjassa toisen sijan jakoivat kaksi nerokasta rakentelutyötä. Niistä Henry Pietilän ja Lauri Kaijansinkon (Munkkiniemen yhteiskoulu, Helsinki) Legoista tehty Xbox 360 -pelikonsolin levynvaihtajakaruselli on pitkäjänteisen kehittelytyön tulos. Se on yksinkertainen, mutta toimiva ja kaikille konsolipelien ystäville tarpeellinen.


Henry Pietilä ja Lauri Kaijansinkko keksintöineen. Kaikki kuvat: Sakari Tolppanen.

Tuomaristo kiitti Henryn ja Laurin ohjelmoinnin, fysiikan ja teknisen työn taitoja. “Työstä välittyy erinomaisesti luomisprosessin haasteellisuus ja sen vaikutus lopputulokseen: keksimiseen ryhtyvän on ymmärrettävä, ettei ensimmäisellä kerralla tule heti valmista. Kilpailussa mukana ollut toimiva laite oli kaksikon neljäs versio.”

Henryn ja Laurin kanssa toisen sijan jakoivat Anton Hietsilta ja Ida Suomalainen (Tapainlinnan koulu, Hyvinkää), jotka olivat rakentaneet vedenpitävän, pinnalla pysyvän kauko-ohjattavan laivan. Tuomariston mielestä työn vahvuus oli suuri innostus ja halu tehdä asioita yhdessä. Havainnollisessa esityksessään Anton ja Ida esittelivät laivan toimivuutta tuomaristolle myös videolta.


Anton Hietsilta ja Ida Suomalainen esittelemässä työtään tuomaristolle.

II-sarjan 3.sijan jakoivat kaksi useamman oppilaan projektia. Seinäjokisen Alaviitalan ala-asteen oppilaat Loviisa Mäki-Mantila, Viivi Mäki-Mantila, Nelly Liminka ja Siiri Peltola tutkivat, miten viinirypäleestä tulee rusina. Käytetyt tutkimusmenetelmät eivät menneet sieltä, missä aita on matalin, vaan olivat luovia. Myös tyttöjen asuja myöten viimeistelty esitys ja värikäs esittelypiste vetosivat tiukkaan tuomaristoon.


Mertalan koulun Keke-ryhmäläisiä.

II-sarjan 3.sijalle sijoittui myös savonlinnalaisen Mertalan koulun oppilaista koottu Kestävän kehityksen työryhmä projektillaan Kestävää kehitystä kekseliäästi!. Keke-ryhmän teemana on koululaisten luontosuhde, jota he pyrkivät vahvistamaan muun muassa luontopolulla, lautapelillä sekä humorististen videoiden avulla. “Työstä huokuu oppilaiden tekemisen innostus ja aito halu vaikuttaa asioihin. Työn vahvuuksia olivat monipuolinen median käyttö ja hyvät lopputuotokset”, tuomaristo arvioi.

Terveystiedolla pärjäsi hyvin lukiolaissarjassa

Tutki–Kokeile–Kehitä-kilpailun lukiolaisille ja alle 21-vuotiaille suunnatun pääsarjan tasaväkisyydestä kertoo se, että jaetun ykköspalkinnon lisäksi jaettiin myös kaksi kolmospalkintoa. Toisen niistä nappasi Henrik Talsi Helsingin Suomalaisesta yhteiskoulusta työllään, jossa hän tutki kevyen ja keskiraskaan liikunnan vaikutusta tyypin-1 diabeetikon verensokeritasapainoon.

Työ oli siitä erityisen merkittävä, että raskaan liikunnan vaikutusta diabeetikon verensokeriin on tutkittu laajasti, mutta kevyen liikunnan vaikutusta ei ole aikaisemmin tutkittu juurikaan. Tuomaristo totesi arviossaan, että koeasetelma oli suunniteltu esimerkillisesti. “Tekijä voi myös omalla esimerkillä ja tiedoilla auttaa muitakin diabetesta sairastavia terveelliseen liikuntaan.”


Henrik Talsi, 3.sija.

Kolmannen palkinnon pokkasi myös Kerttu Uusimäki Valkeakosken Tietotien lukiosta, Päivölän Kansanopisto matematiikkalinjalta. Hänen tutkimuksensa Anorexia nervosan hoidon vaikuttavuuden arviointi Markovin ketjulla pärjäsi erinomaisesti myös Suomen Akatemian Viksu-kilpailussa. Lisää Kertun ansiokkaasta tutkimuksesta voi lukea Luovan jutusta: Tulevaisuus näyttää matemaattiselta.

Kerttu lähtee hyvän sijoituksensa myötä maailmanlaajuiseen Intel ISEF-tiede- ja teknologiakilpailuun Arizonaan Yhdysvaltoihin. Hänen lisäkseen Suomen edustajaksi valittiin myös Yuanqi Shan ja Tomi Pelttari työllään Strategiapelien tutkimista virtuaalilaboratoriossa. Yuanqi ja Tomi opiskelevat Kertun tapaan Päivölän Kansanopisto matematiikkalinjalla.

Tiedot kaikista Tutki–Kokeile–Kehitä-palkituista löytyvät osoitteesta: www.tukoke.fi. Voittajien haastattelut ovat luettavissa Luovasta. Kuvasarja finaalitapahtumasta löytyy Flickrista.

Elisa Lautala pitää vesijuoksusta, kaikenlaisista kulttuuririennoista ja sunnuntaipäivistä.