Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/mysci/public_html/luova/textpattern/lib/constants.php on line 136
Lisää naisia teknologian pariin! - Luova [arkistoitu]

Arkistoitu

Lisää naisia teknologian pariin!


Women in Tech 2013 -tapahtumassa asenteet menivät remonttiin, kun naiset etsivät eväitä tekniikan alan urahaasteisiin menestystarinoiden ja innostavien roolimallien avulla. Haluaisitko sinä olla mukana vaikuttamassa teknologiakehityksen tulevaisuuteen?

Yleisö sai äänensä kuuluviin Women in Tech 2013-tapahtuman työpajoissa. Kuva: Julia Weckman

Oletko kyllästynyt laitteisiin, peleihin tai palveluihin, joita miehet suunnittelevat naisille? ”Naiset ovat merkittäviä teknologian kuluttajia, joten meidän pitäisi olla ajajan paikalla päättämässä minkälaisia tuotteita haluamme”, Microsoftin johtajana työskentelevä Harini Gokul sanoi Women in Tech 2013 -tapahtumassa.

Nyt on aika unohtaa stereotypiat ja lokeroinnit! Tapahtuman suosio osoitti, että naiset ovat todella kiinnostuneita teknologiasta ja heillä on valtavasti potentiaalia menestymiseen. Yli 500 naista saapui 15.10.2013 Espoon Dipoliin kuuntelemaan ja keskustelemaan siitä, millä eväillä naiset voivat ylittää esteitä urapolulla matkalla teknologiayritysten johtotehtäviin.

Naisia on teknologiabisneksessä ja teknologia-alojen opiskelijoiden joukossa vielä vähän. Teknologia-aloilla naisten urapolut vievät johtoportaiden kautta huipulle huomattavan harvoin, vaikka Suomi on ja haluaa olla asiantuntijavetoinen yhteiskunta.

Opetusministeri Krista Kiuru huomioi avauspuheenvuorossaan, että näennäisesti tasa-arvoiset koulutusmahdollisuudet eivät riitä korjaamaan sitä tosiseikkaa, että naiset ovat alihyödynnetty resurssi tiede- ja teknologia-aloilla.

Kiuru haluaisi kutistaa stereotypioiden valtaa ja vaikutusta tyttöjen käsitykseen luonnontieteiden, teknologian ja matematiikan osaamisesta ja ammateista. Tässä voitaisiin onnistua tuomalla esiin monipuolisia naisroolimalleja teknologia-aloilta. ”Näiltä aloilta puuttuu kannustavia roolimalleja. Saadaksemme tytöt kiinnostumaan luonnonteistä ja teknologiasta meidän olisi poistettava stereotypioita”, Kiuru sanoi.


Tytöt ottivat koodin ja ohjelmoinnin haltuun Rails Girls-koodaustapahtumassa Helsingissä maaliskuussa 2013. Ilmaisissa Rails Girls-tapahtumissa tytöt pääsevät kokeilemaan ja kehittämään ohjelmointitaitoja samanhenkisessä porukassa. Kuva: Yu Shen.

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun professori Tuula Pulkkinen toivoi lisää naisopiskelijoita sähkötekniikalle, ja myönsi, että tekniikka-aloilla on brändäysongelma: ”Enemmän pitäisi markkinoida potentiaalisille naisopiskelijoille, mitä näillä taidoilla voi tehdä työelämässä. Sähkötekniikka liittyy läheisesti asioihin, jotka usein kiinnostavat myös tyttöjä, kuten bioteknologia, energia ja kestävä kehitys.”

Tapahtuman kruunasivat huippuesiintyjät, joukko älykkäitä ja menestyneitä naisia, jotka jakoivat omia kokemuksiaan, ravistelivat stereotypioita ja osoittivat, ettei naisten tarvitse jäädä kategorioiden ja asenteiden vangeiksi. Nämä upeat naiset ovat määrätietoisesti tavoitelleet unelmiaan tekniikan parissa ja ovat loistavia roolimalleja kenelle tahansa.

Naisten omiakin asenteita päästiin tuulettamaan: rohkeus tavoitella unelmiaan vaatii riskinottoa, motivaatiota ja intohimoa. ”Vaikuta ympäristöösi ja kysy aina se ‘tyhmä’ kysymys”, neuvoi Gokul, koska ”rohkeasti kysytyt kysymykset avaavat ovia uusiin mahdollisuuksiin.”

Anne Stenrosin työ Kone Oyj:n muotoilujohtajana on pääasiassa tulevaisuuteen katsomista. Hän haastoi yleisön kysymyksellään ”Onko motivaatiota vai ei, missä sinun sydämesi seisoo?” Samaan aikaan joku twiittasi #womenintech2013-tunnisteella viestin ”Mitä tekisit jos et pelkäisi?” Hyvä kysymys. Elämäni olisi varmasti ihan erilaista.

Lue lisää Women in Tech 2013-tapahtumasta osoitteessa: www.mytech.fi/women-in-tech. Teknologiateollisuuden MyTech-sivusto on suunnattu kaikille teknologia-alojen työ- ja opiskelumahdollisuuksista kiinnostuneille. Palvelussa eri alojen nuoret ammattilaiset kertovat mikä teknologiassa kiinnostaa ja minkälaista sen parissa on tehdä töitä. Tietoa, videoita ja haastatteluita.

Rails Girls koodaustyöpajat tytöille. Seuraava tapahtuma järjestetään Helsingissä 26.–27.10.2013.

Maija Pollari on molekyylibiologi, joka tanssii flamencoa, kiipeää puuhun aina tilaisuuden tullen ja seikkailee mielellään kirjojen ja roolipelien maailmoissa.