Arkistoitu

TuKoKe-menestyjiä osakesijoituksista geeni- ja puututkimuksiin


Tiedekilpailut / - 04.04.2014

Vuoden 2014 Tutki-Kokeile-Kehitä -kilpailun voittajat on valittu. Menestyjien joukosta löytyy monta upeaa tutkimusta ja keksintöä liidokeista osakesijoitusten, metsien, manga-sarjakuvien ja geenienkin saralta. Onnea kaikille osallistujille!

TuKoKe- kilpailun lukiolaisten sarjan voittanut Maura Kere iloisena voitosta jännittävän kisan jälkeen. Kuva: Maija Pollari

Aurinkoinen kevätpäivä helli Tutki-Kokeile-Kehitä -finalisteja perjantaina Kumpulan tiedekampuksella Helsingissä. Aamupäivällä tuomaristo haastatteli I ja II-sarjojen osallllistujat, joista pienimmät tuskin malttoivat pysyä paikoillaan.

Vilinää ja innostunutta touhua riitti kokp päiväksi, kun taipasaarelaisen päiväkoti Metsäpolun pienet tutkijat pääsivät kertomaan tutkimuksestaan ja näyttämään hienoja tuloksiaan.

Tutko-Kokeile-Kehitä -loppukilpailussa kaikki ovat palkinnon ansainneet, sillä jo finaaliin pääseminen on saavutus, muistutti professori Maija Aksela. TuKoKe on Akselalle yksi kevään huippuhetkiä, olihan hän jo kymmenettä kertaa mukana kilpailun tuomaristossa.

Finaalitöitä arvioi myös Tekniikan akateemisten TEK:n asiamies Tuula Pihlajamaa Hänen mukaansa tänä vuonna finaaliin oli valikoitunut “hienoja töitä”, joista upeasti näki, että niiden eteen oli nähty vaivaa ja tehty paljon työtä.

Tuula toivoo, että useampikin koulu rohkaistuisi ottamaan osaa tiedekisaan, ja että entistä useampi opettaja tarttuisi niiden tarjoamaan mahdollisuuteen kehittää oppilaiden taitoja.

“Kannattaa yrittää ja lähteä rohkeasti lähestymään itseään kiinnostavaa aihetta. Muista ottaa paljon valokuvia ja tehdä muistiinpanoja tutkimuksesta”, hän vinkkaa tuleville osallistujille.

Maura Kere Vietti 4 viikkoa KArolinska institutissa
Mä tutkin miten aivojen kasvainsoluissa jos niille antaa kofeiinia, niin mitä kuudelle geenille tapahtuu.

Voittoisat geenit ja kofeiini

Tutki-Kokeile-Kehitä -kilpailun III-sarjan ykkössijan vei Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa opiskeleva Maura Kere tutkimuksellaan kofeiinin vaikutuksesta kuuden geenin ilmenemiseen aivojen kasvainsolulinjassa.

Maura oli jo pitkään tiennyt, että hän haluaa tehdä tutkimusta juuri geeneistä, jotka pyörittävät näkymätöntä maailmaa solujen sisällä. “Mä tiesin aina et mä haluun tehdä jotain geeneihin liittyvää “, hän vakuuttaa. Kofeiini löysi tiensä tutkimukseen arkielämästä: “Monet käyttää kofeiinia tosi paljon päivittäin. Mä halusin tietää, mitä hermosoluissa tapahtuu kahvin juomisen seurauksena”, Maura kertoo tutkimusidean innoituksesta.

Hänen työssään oli kolme päävaihetta, työtä pohjustava tiedonhaku aiemmista tutkimuksista, neljän viikon käytännön vaihe laboratoriossa pipettien ja PCR-koneiden kanssa ja tulosten analysointivaihe.

“Kaikista hauskinta oli varmaan silloin, kun olin koodannut valmiiksi ja tiesin, että se työ oli valmis. Se koodaus oli mulle se rankin vaihe ja kun se oli ohi ja mä näin ne mun tulokset ja mä näin et siiinä oli jotain järkeä siinä mitä tuli tietokoneesta niin se oli mulle se wau-hetki!”, Maura iloitsee.

Oman sarjan voitto oli hänelle ennen kaikkea merkki siitä, että hän oli oikealla tiellä. “Tavoite oli oppia uutta ja todella tein sen, en osannut odottaa että voittaisin, se oli mahtava yllläri”, Maura sanoo.

“Tää on mulle hyvä henkilökohtainen kannustus, et joku meni oikein siinä työssä. Tästä on hyvä jatkaa”

Tuomariston mukaan Mauran työ on innovatiivinen ja siinä on vahvat osa-alueet. Tekijän oma panos näkyy selvästi. Tulokset ovat merkittäviä jatkotutkimuksen kannalta ja tekijä osoitti kriittistä ajattelutapaa. Tuomaristo oli myös sitä mieltä, että Mauran työ täytti yvin tieteellisen tutkimuksen periaatteet.

Vuoden 2014 Tutki-Kokeile-Kehitä –kilpailun voittajat

Sarja I
1. palkinnolla 400 € palkittiin
Päiväkoti Metsäpolku, Taipalsaari, Puututkimuksia

Nella Salo ja Milla Paavola, Kissanpanta

Essi Vesapuisto ja Tianna Pajukangas, Miten lintu lentää

Sarja II
1. Palkinnolla 850 € palkittiin
Wili Majamaa, Osakesijoitus lyhyellä

2. Palkinnolla 650 € palkittiin
Miro Brunou, Tee hyvä liidokki

3. Palkinnolla 500 € palkittiin
Alisa Pajukangas, Lotta Pajukangas ja Leevi Köyhäjoki, Voiko suden kesyttää

Tunnustuspalkinnoilla a´ 400 € palkittiin seuraavat työt

Antti Myllymäki ja Veikko Känsäkangas, Miksi pöytäkone on parempi pelaamiseen kuin kannettava tietokone

Sampo Hippeläinen, Internet-selainten nopeus-, standardinmukaisuusvertailut, sekä 64-bittisten selainversioiden mahdolliset edut

Sara Schwab, MANGA – tunnetusti tuntematon vai tuntemattomasti tunnettu

Sarja III
1. palkinnolla 1500 € palkittiin
Maura Kere, Kofeiinin vaikutus kuuden valitun geenin ilmentymiseen SH-SY5Y -solulinjassa

2. palkinnolla 1300 € palkittiin
Petri Huhtala, Analoginen syntetisaattori ”Portosc”

3. palkinnolla 1200 € palkittiin
Nicklas Ahlskog, Matias Ijäs ja Riku Vilppula, Energiantuotannon simulaatio-ohjelmisto kehittyvän maan tarkastelu

Tunnustuspalkinnon a´ 450 € saivat seuraavat työt
Mea-Maria Ekroos, Investigation of how the addition of an oil component into traditional Finnish red earth paint reduces the weathering effects

Shai David Ben-Shoshan, The Effect of 1,3,7-Trimethylxanthine on the Oxidation rate of L-Ascorbic Acid

Oliver Koskivirta, Hartsihappopitoisuuksien tutkiminen kuusenpihkanäytteissä ja synteettisissä pihkasalvoissa

Minna Hirvonen ja Olga Viholainen, Mitkä tekijät vaikuttavat kristillisestä uskonyhteisöstä irtautumiseen?

Perttu Pölönen, Sävelkello

Pauliina Kärkkäinen ja Einari Tuukkanen, Kuparin vaikutus bakteeri-, home- ja hiivakasvustoihin

Pihla Toivanen ja Juhani Imberg, “Humanitarian assistance and global warming” -simulaattorin pelimoottori

Xiuwen Qiu, Lukiolaisten tietopankki “Into”

Tutki-Kokeile-Kehitä –kilpailun järjestävät Kehittämiskeskus Opinkirjo ja Tekniikan Akateemiset yhteistyössä LUMA-keskus Suomen, Helsingin yliopiston, Tekniikan museon ja lukuisten muiden yhteistyötahojen kanssa.

Maija Pollari on molekyylibiologi, joka tanssii flamencoa, kiipeää puuhun aina tilaisuuden tullen ja seikkailee mielellään kirjojen ja roolipelien maailmoissa.