Arkistoitu

Tutki-Kokeile-Kehitä -kisan finaalitunnelmia


Tiedekilpailut / - 27.03.2015

Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailun finaali käynnistyi 26.3. III -sarjan töiden esittelyllä ja haastatteluilla. Kumpulan Physicumissa tunnelma oli jännittyneen innostunut tuomareiden ja vieraiden perehtyessä finalistien tutkimuksiin ja keksintöihin.

Finalistin rakentamassa esityksiään Tutki-Kokeile-Kehitä-loppukilpailussa. Kuva: Outi Haatainen

Tutki-Kokeile-Kehitä -kilpailun ensimmäisenä finaalipäivänä torstaina 26.3 töitään esittelivät lukiolaiset ja muut toisen asteen opiskelijat kisan III-sarjassa. Loppukilpailuun oli valikoitunut 15 erittäin kunnianhimoista ja monipuolista työtä (tutustu finalistien töihin tästä).

Tutkimuksia oli tehty muun muassa kuntotason vaikutuksesta uloshengitysvoimaan, suomalaisten mielipiteistä rokotuksiin ja niiden haittavaikutuksiin, millainen vaikutus rautatieliikenteen avaamisella kilpailulle olisi sekä kombinatorisen peliteorian soveltuvuutta erilaisten pelien analyysiin. Lisäksi oli rakennettu omia malleja, joissa simuloitiin esimerkiksi lepakoiden saalistamiskäyttäytymistä sekä optimoitiin veripalvelun verenkeräystä.


Henrik Lievonen ja Sami Kalliomäki esittelemässä opetuskäyttöön kehittämäänsä EppaBasic ohjelmointikieltä. Kuva: Outi Haatainen

Tunnelma kisapaikalla vaihteli innostuneen ja jännittyneen välimaastossa. Keskusteluja virisi tueksi tulleiden ystävien, yliopisto-opiskelijoiden sekä viereisellä paikalla olevien kanssakilpailijoiden kanssa, vaimentuen keskittymiseksi tuomariston haastattelukierroksen lähestyessä.

Tuomarit tutustuivat huolellisesti kaikkiin töihin ja jokaista kilpailijaa haastatteli kaikkiaan neljä eri tuomaria. “Tuli kysymyksiä mihin ei ollut osannut varautua”, Henrik Lievonen totesi jälkikäteen.

Mietittiin myös pitäisikö oma esitys pitää suomeksi vai englanniksi. “Kysyin ensimmäiseltä tuomarilta haluaako esityksen suomeksi vai englanniksi” Tuomas Tervonen kertoi. Mihin Antti Viitala totesi “Mä en antanut vaihtoehtoa” ja sanoi pitäneensä esityksensä englanniksi siksi, että osasi tutkimusaiheensa käsitteistön paremmin englanniksi.

TuKoKe antoi tilaisuuden esiintyä oman aihepiirin asiantuntijana ja kertoa kiinnostuneille itseään kiehtovasta tutkimuksesta. Kilpailijat kuvasivat kisapäivää mukavaksi, kiinnostavaksi ja toisaalta vakavaksi. “Helpottaa” kuvasi Kirsti Mäenpää tunnelmiaan jälkikäteen.


Sauli Kokkonen esittelemässä tuomarille Katja Kujalan kanssa kehittämäänsä simulaatiomallia saalistavasta lepakosta. Kuva: Outi Haatainen

Tutki-Kokeile-Kehitä kisa jatkuu perjantaina 27.3, jolloin töitään esittelevät I- ja II-kilpailusarjojen lapset ja peruskoululaiset. Luvassa on myös voittajien julkistaminen ja palkintogaala.

Tutki-Kokeile-Kehitä on lapsille ja nuorille suunnattu tiede-, keksintö- ja tutkimuskilpailu, jonka loppukilpailu järjestetään tänä vuonna Kumpulan Tiedekampuksella Helsingissä.
Tutki-Kokeile-Kehitä –kilpailun järjestävät Kehittämiskeskus Opinkirjo ja Tekniikan Akateemiset yhteistyössä LUMA-keskus Suomen, Helsingin yliopiston, Tekniikan museon ja lukuisten muiden yhteistyötahojen kanssa.

Outi Haatainen Artikkelin kirjoittaja Outi Haatainen aloittelee jatko-opintojaan kemian opetuksesta Helsingin yliopistolla. Hän on utelias keittiökemisti, joka rakastaa kaikenlaisia tarinoita niin kirjoissa, elokuvissa kuin peleissä.

Kommentoi

Textile ohje