Arkistoitu

Tutki-Kokeile-Kehitä -finaalissa monen kilpailijan uurastus ja luovuus palkittiin


Tiedekilpailut / - 27.03.2015

Vuoden 2015 Tutki-Kokeile-Kehitä -kilpailun voittajat on valittu. Kisojen 35. juhlavuoden kunniaksi jaossa oli huikea määrä palkintoja. Luova toivottaa onnea kaikille voittajille!

III-sarjan voittaja Petteri Timonen. Kuva: Outi Haatainen

Tutki-Kokeile-Kehitä (TuKoKe) on kannustanut ja tukenut lapsia ja nuoria tutkimaan ja kehittämään jo 35 vuoden ajan. Tänään perjantaina 27.3 kisan finaali huipentui palkintojenjakoon Kumpulan tiedekampuksella Helsingissä.

Palkintojenjakotilaisuudessa jaettiin yhteensä 15 000 euroa eri suuruisina stipendeinä. Juhlavuoden kunniaksi kilpailun neuvottelukunnan edustajat jakoivat useampia erikoispalkintoja. Lisäksi osa töistä palkittiin edustusmatkalla kansainvälisiin kilpailuihin, eikä myöskään unohdettu töiden ohjaajia.

Kisojen III-sarjan päätuomari, professori Maija Aksela onnitteli puheessaan kaikkia finalisteja voittajiksi, joissa näki luovuuden lisäksi “innostuksen ja oivalluksen iloa sekä valoa” .

III-sarjan eli toisen asteen opiskelijoiden sarjan voitti Petteri Timonen kehittämällään Veripalvelun verenkeräyksen optimointityökalulla, joka on toteutettu Veripalvelun kanssa yhteistyössä vastaamaan heidän todellisia tarpeitaan.

Tuomaristo kiitti Petterin tutkimusta loistavana ja viimeisteltynä ja näki työkalulla monia sovellettavuusmahdollisuuksia niin kotimaassa, kuin kansainvälisestikin. “Nuori tutkija on tehnyt enemmän, kuin lukiolaiselta voidaan odottaa”, totesi Merike Kesler Kehittämiskeskus Opinkirjosta tuomariston perusteluista kertoessaan.


II-sarjan voittajat Janette Kakkonen, Alisa Pöyry ja Nea Pulkkinen omalla ständillään esittelemässä tutkimustaan kierrätysmateriaaleista talon lämpöeristeenä. Kuva: Outi Haatainen

Peruskoulun 3. – 9. luokkalaisten sarjassa ensimmäisen palkinnon voittivat Janette Kakkonen, Alisa Pöyry ja Nea Pulkkinen tutkimuksellaan, jonka tavoitteena oli vertailla erilaisia kierrätysmateriaaleja talon lämpöeristeenä ja mahdollisesti löytää uusia eristysmahdollisuuksia. Tuomaristo kiitteli työtä kiinnostavana, monipuolisena, sekä innostuneesti esitettynä. Lisäksi siinä on yhdistetty fysiikan teoriaa ja teknologiaa ikätasolle sopivalla tavalla.

“Ei osattu odottaa [voittoa], ei olis haitannu vaikka tyhjin käsin olisi kotia lähdetty” totesivat Janette, Alisa ja Nea iloisina. Monet kanssakilpailijat yhtyivät tyttöjen näkemykseen siitä, että kisa oli jo itsessään mielenkiintoinen elämys.

Esi- ja alkuopetuksen sarjassa ensimmäinen sija jaettiin useamman työn kesken. Palkituissa tutkimuksissa ja töissä keskityttiin niin luontoon, koirien kouluttamiseen kuin tietokonepeleihin.


Tuomareille omia tutkimuksiaan esittelevät etualalla Esa Koskinen tietokonepelitutkimuksestaan ja taka-alalla Nella Salo koirien koulutuksesta. Kuva: Outi Haatainen

Varsinaiset voittajatyöt eivät kanssakilpailijoiden mukaan olleet yllätyksiä, vaikkakaan moni palkituista ei omaan menestykseen etukäteen uskonutkaan “ei yllätyksiä, paitsi se että itse voitti” kommentoi Jesse Laitinen, joka sijoittui jaetulle kolmannelle sijalle II-sarjassa.

Vastaavasti Samuel Lehtinen (III-sarja / jaettu 3.sija) kertoi olevansa ohjaajalle velkaa, sillä hän ei itse uskonut mahdollisuuksiinsa, mutta “ohjaaja pakotti lähettämään työn [kisaan] ja hyvä että pakotti!”Vuoden 2015 Tutki-Kokeile-Kehitä –kilpailun voittajat

SARJA I Esi- ja alkuopetus

1.palkinnon 350 € voittivat
Päiväkoti Metsäpolun esikoulut Ketunleivät ja Linnunlaulu Taipalsaari: Pallokivi ja muita kivitutkimuksia

Tianna Pajukangas ja Nella Salo, Köyhäjoen koulu, Kaustinen: Miten koira koulutetaan?

Esa Koskinen,Köyhäjoen koulu, Kaustinen: Mikä on tietokonepeli?

Anttolan koulun 1.–2.yhdysluokka, Savonlinna: Mennään metsään


SARJA II Perusopetuksen luokat 3.–9.

1. palkinnon 900 € voittivat
Janette Kakkonen, Nea Pulkkinen ja Alisa Pöyry, Rantakylän Yhtenäiskoulu, Mikkeli: Toimiiko kierrätysmateriaali eristeenä

2. palkinnon 700 € voitti
Aino Tani, Pakilan yläaste, Helsinki: Päiväkoti-ikäisten lyhytkestoinen muisti

3. palkinnon 450 € voittivat
Patrik Pudas, Rannan koulu, Ylivieska: Helposti puettavat jääkiekkovarusteet
sekä
Jesse Laitinen, Mäntyharjun yhtenäiskoulu/Jukolan yksikkö, Mäntyharju: Tulikoe


SARJA III Toinen aste

1. palkinnon 1400 € voitti
Petteri Timonen, Päivölän Kansanopisto, Tarttila: Veripalvelun verenkeräyksen optimointityökalu

2. palkinnon 1200 € voitti
Janni Harju, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Helsinki: Day Length and Temperature Variations on a Circumbinary Planet

3. palkinnon 700 € voittivat
Antti Viitala ja Jari Latva-Teikari, Tampereen lyseon lukio, Tampere: Elektrodien välisen etäisyyden vaikutus ionituulen tuottamaan ilmavirtaan
sekä
Samuel Lehtinen, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Helsinki: Rautateiden matkustajaliikenteen kilpailun avaamisen mahdolliset lopputulemat Suomessa

Lisäksi jaettiin kilpailun neuvottelukunnan erikoispalkintoja sekä sarjoissa II ja III jaettiin tunnustus- ja kannustuspalkintoja, joiden saajat voi lukea linkin takaa Tutki-Kokeile-Kehitä 2015 kaikki palkitut finaalityöt

Sarjojen II ja III parhaimmista töistä tekijöineen tullaan julkaisemaan Luovassa nyt kevään aikana juttuja.

Tutki-Kokeile-Kehitä –kilpailun järjestävät Kehittämiskeskus Opinkirjo ja Tekniikan Akateemiset yhteistyössä LUMA-keskus Suomen, Helsingin yliopiston, Tekniikan museon ja lukuisten muiden yhteistyötahojen kanssa.

Outi Haatainen Artikkelin kirjoittaja Outi Haatainen aloittelee jatko-opintojaan kemian opetuksesta Helsingin yliopistolla. Hän on utelias keittiökemisti, joka rakastaa kaikenlaisia tarinoita niin kirjoissa, elokuvissa kuin peleissä.

Kommentoi

Textile ohje