Arkistoitu

Tunnista sademetsä lautaseltasi


Kun rouskutat ranskalaisia perunoita, et ajattele uhkaavasi orangin, uhanalaisen kädellisen, olemassaoloa. Näillä kahdella asialla on kuitenkin yhteys: palmuöljy.

Kuva: WWF-Canon/Alain Compost

Oranki ei pidä ranskalaisista perunoista

Palmuöljy on maailman tuotetuin kasvirasva. Vaikka sitä ei löydy joka kaupan hyllyltä pullossa, käytämme sitä eri muodoissa päivittäin. Lähes kaikki pakasteena myytävät valmisruoat, kuten ranskalaiset perunat, sisältävät palmuöljyä. Rasvan laatua voi kuluttajan olla vaikea selvittää, koska tuoteselosteessa saattaa lukea vain ”kasvirasva”.

Valtaosa maailman palmuöljystä tuotetaan Indonesian ja Malesian öljypalmuplantaaseilla. Suuren kysynnän vuoksi plantaasien pinta-ala on moninkertaistunut ja niiden lisäämiseen on edelleen painetta. Uusien plantaasien tieltä kaadetaan usein metsää. Nuo Kaakkois-Aasian sademetsät ovat orankien viimeisiä asuinsijoja. Orankikanta onkin romahtanut puoleen aiemmasta – jäljellä on enää arviolta 55 000 orankia.

Sademetsä lautasella

Trooppisten sademetsien tuhoutuminen on suurimpia 2000-luvun ympäristöongelmia. Sademetsät ovat luonnon monimuotoisuuden aarreaitta, mutta myös tärkeitä hiilinieluja eli ilmastonmuutoksen hillitsijöitä.

Makumieltymystemme vaikutukset ulottuvat muuallekin kuin orankien kotimetsiin. Brasilialainen naudanliha on tuttu näky niin kaupassa kuin ravintolan ruokalistalla. Lihakarjan kasvatus jättää kuitenkin suuren ekologisen jalanjäljen Amazonin sademetsiin.

Suurimpia uhkia Amazonin metsille on soijanviljely. Soijasta taas suurin osa käytetään lihakarjan rehuksi. Ongelma ei siis ole kasvissyöjän tofupaistos vaan liian suuri lihankulutus.

Sademetsän sankariksi

Jos haluat välttää sademetsien säilymistä uhkaavien tuotteiden ostamista, ole valppaana kaupassa. Kannattaa suosia kotimaisia, lähellä tuotettuja sesonkituotteita ja selvittää kaukaa saapuneen tuotteen alkuperä. Ulkomaisissa tuotteissa luomu- ja Reilun kaupan tuotteet ovat perustuotteita parempia valintoja.

Sademetsien puolesta voit toimia myös osallistumalla WWF:n nuorille suunnattuun Kuukauden sankariteko -kampanjaan. Esimerkiksi maaliskuussa 2008 osallistujat tekevät videoklippejä aiheesta ”Näin pelastetaan sademetsät”.

Lisätietoja sademetsien ystävän kulutusvalinnoista saat WWF:n oppaasta ”Sademetsä kotonasi – kuluta harkiten”. Oppaan voi tilata maksutta postitse tai lukea netissä.

 Essi Aarnio-Linnanvuori Essi Aarnio-Linnanvuori on WWF:n ympäristökasvattaja ja auttaa koululaisia toimimaan ympäristön hyväksi. Jos vapaa-aikaa joskus on, Essi lukee, lukee ja - lukee.


Kommentoi

Textile ohje