Arkistoitu

Miten linnut pystyvät lentämään?


Kysy tutkijalta / - 28.02.2008

Miksi linnut pystyvät lentämään mutta ihmiset ei?

Kuva: Eveliina Salo

Siihen, että linnut pystyvät lentämään on useita syitä:

Lintujen paino tilavuutta kohti on selvästi pienempi kuin ihmisen.
Esimerkiksi lintujen hengityselimistössä on keuhkojen lisäksi useita ilmapusseja. Eräät ilmapussit ovat suurelta osin luiden sisällä. Osa lintujen luista onkin onttoja ja keveitä, minkä ansiosta lintujen kokonaisluumassa on pienempi kuin samankokoisten nisäkkäiden.

Lintujen siipien pinta-ala on maksimaalinen ja siiven aerodynaamiset ominaisuudet ovat sellaisia, että niiden ansioista nostetta tulee sekä siiven ylösvedon että alaslyönnin aikana. Lintujen lentolihakset ovat erinomaisen vahvoja – hurjimmankaan kuntosali-ihmeen rintalihakset eivät ole suhteessa eläimen kokonaispainoon läheskään yhtä voimakkaita.

Aktiivisesti ilmaan nousevat ja lentävät linnut ovat keveitä. Teoreettisesti on laskettu, että yli 10-kiloinen lintu ei pysty nousemaan ilmaan koska ilmaan nousemiseen tarvittava energia tuolloin ylittää lihaksiston maksimaalisen suorituskyvyn (maksimaalinen hapenkulutus).

Tämän teoreettisen laskelman paikkaansapitävyyden näkee järvien rannalla. Siinä missä tavi ja muut pienet sorsat hyppäävät vedestä ilmaan helposti, joutuvat joutsenet pitkään kiihdyttämään vauhtiaan veden pinnalla ilmaan päästäkseen.

Painavat linnut, kuten jättiläisalbatrossi, heittäytyvät äkkijyrkiltä rantaseinämiltä ulospäin toivoen, että ennen veteen tipahtamista ne kohtaavat nousevan ilmavirtauksen, jonka avulla pystyvät liitämään. Laji ei pysty aktiivisesti nousemaan ylöspäin lentoon. Täten se muistuttaa riippuliitäjää, joka pystyy liitelemään pitkiä matkoja nousevissa ilmavirtauksissa.

Sen, että keveys mahdollistaa lentämisen, näkee myös siinä, että nisäkkäiden joukossa on lentäviä olentoja, lepakkoja. Ne ovat kaikki nisäkkäiksi keveitä ja niiden kokonaispinta-ala (erityisesti siipien pinta-ala) on suuri.

Mikko Nikinmaa, eläintieteen professori
Turun yliopisto


Kommentoi vastausta tai kysy uusi kysymys [2]

´Miten linnun siipi toimii?

— · 27 04 2010 - 12:54 · #

OOTE OUTOJA

— moi · 19 05 2015 - 13:17 · #

Textile ohje