Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/mysci/public_html/luova/textpattern/lib/constants.php on line 136
Tina Aspiala - nainen startup-yrityksen takana - Luova [arkistoitu]

Arkistoitu

Tina Aspiala - nainen startup-yrityksen takana


Ada Lovelacen päivän kunniaksi haastattelimme teknologia-alalla työskentelevää naista. Tai oikeastaan itsensä työllistävää: Tina Aspiala on perustanut käyttäjien kirjoittamia ravintola-arvosteluja varten karttapohjaisen Eat.fi-verkkopalvelun, jota hänen startup-yrityksensä kehittää nyt kolmen hengen voimin.

Verkkopalvelu näyttää auki olevat ravintolat kartalla vihreinä ympyröinä. Sininen ympyrä puolestaan tarkoittaa, että ravintolassa on lounasaika.

“Minulla on periaate, että jos sanon kavereilleni yli viisi kertaa, että ‘jonkun pitäisi tehdä tällainen asia’, niin joko teen sen itse tai ymmärrän olla hiljaa”, Tina Aspiala kertoo.

Eat.fi-verkkopalvelun idea syntyi havainnosta, että Suomessa on hankalaa löytää myöhään avoimia ruokapaikkoja. Aspiala kertoo usein soittaneensa pitkäksi venähtäneen työrupeaman jälkeen ravintolaan ja kysyneensä vieläkö niistä saa ruokaa. Vaikka puhelimessa kerrotaan paikan olevan yhä auki, saa paikan päällä huomata, että keittiö on jo kiinni eikä ota enää vastaan tilauksia.

Ensimmäinen versio sivustosta julkaistiin 2005 ja kehitystyötä on jatkettu siitä asti. Palvelussa on nyt mukana 9 kaupunkia. Sivuilla olevista mainoksista saatavat tulot eivät vielä elätä sivuston kehittäjiä. Aspialan lisäksi Eat.fi:ä kehittää ja ylläpitää kaksi työntekijää.

Startupiksi kutsutaan vasta toimintansa aloittaneita yrityksiä, jotka ovat itse kehittänyt tuotteensa ja jotka ei tee sillä vielä voittoa. Tuoreessa yrityksessä rahaa panostetaan sivuston kehitämiseen.

Kehitystyössä on tärkeää valita huolella mihin ominaisuuksiin ja puoliin palvelussa lähdetään panostamaan. Tällä hetkellä työn alla on kännykässä paremmin toimiva mobiiliversio, joka on julkaistu koekäyttöön. iPhonelle saatetaan tehdä oma versionsa. Lisäksi idealistalla on yhteisöllisyyttä lisääviä ominaisuuksia, kuten kavereiden palvelussa kirjoittamien ravintola-arvostelujen ja ravintola-annoksista ottamien kuvien seurantaa käyttäjille.

Ainoana naisena lavalla, mutta onneksi ei koko alalla

Tunnustusta on ehtinyt hyvin toimivalle palvelulle jo tulla. Eat.fi palkittiin viime viikolla verkkomainonnan- ja suunnittelun Grand One -kilpailun gaalassa. Palkinto tuli parhaan infodesign sarjassa ja lisäksi Eat.fi sai kunniamaininnan startup-sarjassa.

Aspiala oli ainoa palkintoa Grand Onen lavalta noutanut nainen. Verkkopalveluita tekevien startup-yrittäjien tapaamisissa Aspiala on tavannut Zipipop-yrityksen toimitusjohtajan Helene Auramon, mutta juuri muita naisia ei startup-kuvioissa Suomessa näe.

“Ihmiset eivät aina meinaa uskoa, että minulla on mitään tekemistä sivuston kanssa”, Aspiala kertoo.

Yhdysvalloissa asuessaan hän opiskeli Bachelor of Arts -tutkinnon Yalen yliopistossa englanninkielisestä kirjallisuudesta. Sivuaineikseen Aspiala valitsi kasvatustieteitä ja mekaniikkaa. Lisäksi hänellä on taskussaan yhtä kurssia vaille kultasepän paperit.

Ohjelmointia ja muita verkkopalveluprojektin vaatimia taitoja hän on opiskellut vapaa-ajallaan. Tavoite ei ole ollut ryhtyä koodariksi, vaan “oppia sen verran esimerkiksi Pythonia ja PHP:tä, että ymmärtää mistä ohjelmoijat puhuvat.”

Suvi Korhonen opiskelee viestintää ja muita yhteiskuntatieteitä. Viikonloppuisin Suvi harrastaa valokuvaamista ja pelaamista roolipeleistä tietokonepeleihin.


Kommentoi

Textile ohje