Arkistoitu

Radio-ohjattava sukellusvene ui TuKoKen voittoon


Aktiviteetit / Tiedekilpailut - 14.05.2009

Simo Simolin tietää kertoa, että Suomelta on kielletty sukellusveneiden rakentaminen Pariisin rauhansopimuksessa. Hänen kehittämäänsä radio-ohjattavaa sukellusvenettä, E.S. Bottlea, se ei estänyt porskuttamasta Tutki-Kokeile-Kehitä -kilpailun yläkoululaisten sarjan voittoon.

Vantaan Hämeenkylän koulua käyvä Simo Simolin, 15, kuuli Tutki-Kokeile-Kehitä -kilpailusta toista koulua käyvältä kaveriltaan. Ensi vuonna kilpailua tiedetään mainostaa myös hänen koulullaan. Koululla jännitettiin Simolinin kilpailumenestyksen puolesta.

Ja voittohan kisassa tuli. Simolinin työ palkittiin parhaana yläkoululaisten sarjassa. Idea sai alkunsa, kun Simolin perehtyi sukellusveneiden historiaan kouluesseetä varten. Aiemmin hän on rakentanut lentävän radio-ohjattavan ilmalaivan.

Sukellusveneen rakentaminen oli seuraava ja suurempi haaste. Tilaa puolentoista litran pullossa on rajallisesti eikä alus saa vuotaa mistään kohtaa, mutta sen sijaan painon kanssa ei ollut ongelmia. Lisäksi sukellustekniikan kehittäminen vaati nokkeluutta.

Ensimmäinen prototyyppi oli heti menestys. Suunnitelmasta ensimmäiseen sukellukseen kului aikaa rakentamiseen ja kehittelyyn vain neljä kuukautta.

Simolin esitteli kilpailutyötään TuKoKe-kisan tuomaristolle kilpailun finaalissa keksinnöstä kertovan posterinsa kanssa.

“Valmiina ostettuna tällainen alus maksaisi 500-700 euroa”, Simolin kertoo. “Sukellusveneen osat oli kohtuullisen helppo hankkia. Hintaa niille tuli sadan euron luokkaa. Parikymppiä halvemmallakin ne olisi saattanut löytää.”

Virtana sukellusveneen vesipumpun ja moottorin nopeudensäätölaitteille, vastaanottimelle ja peräsintä ohjaavalle servolle antaa kuuden voltin akku. Alus sukeltaa erikoisen mekanismin avulla, joka päästää turhan paineen vesitankista pinnalle sukellettaessa pitkän mastomaisen putken kautta. Neutraalin sukellussyvyyden saavuttaminen vesipumpulla on haastavaa muttei mahdotonta.

“Alusta on hyvin helppo ohjata, sillä se on rauhallinen. Esimerkiksi lennokkia lennättäessä ohjausvirhe on korjattava nopesti. Sukellusvenettä uittaessa on aikaa miettiä mitä tekee. Se liikkuu eteen, taakse ja kääntyy pienessäkin paikassa”, Simolin kuvailee.

E.S. Bottleen on lisätty vielä keulakamera, jonka langattomasti lähetetyn värikuvan näkee reaaliaikaisesti. Kamera on samanlainen, jota voitaisiin käyttää turvakamerana tai vauvamonitorissa. Kuva tosin katoaa, jos vene sukeltaa syvemmälle.

“Lähetyssignaali on korkea eikä se läpäise vettä helposti”, Simolin selittää. Hän kertoo parantaneensa lähetyssignaalin kuuluvuutta kuusinkertaisesti antenniasentajana työskennelleen setänsä avustuksella. Simolin kertoo suunnitelleensa lentokoneasentajaksi pyrkimistä lukion jälkeen.

Suvi Korhonen opiskelee viestintää ja muita yhteiskuntatieteitä. Viikonloppuisin Suvi harrastaa valokuvaamista ja pelaamista roolipeleistä tietokonepeleihin.


Kommentoi [7]

Suomihan sanoutui irti Pariisin rauhansopimuksesta jo 1990 kun Saksat yhdistyivät ja Neuvostoliitto veteli viimeisiään.

— Dr. O. · 14 05 2009 - 23:13 · #

Kiitos korjauksesta! Nyt tiedän tuonkin.

— Tupla Simo · 16 05 2009 - 20:10 · #

WOW! mikä työ, hienosti kulkee.

— Miko · 8 09 2009 - 11:19 · #

mä ostin ton…

melkein….

— Tupla Simo · 6 10 2009 - 12:48 · #

pretty sweet

— vili · 6 10 2009 - 12:49 · #

Hei onnea miehelle. Koti insinöörit kunniaan.

— Rami · 31 01 2010 - 23:58 · #

Jaa-a, kukakohan on kävässy mun nimellä lisäämässä kommentin E.S. Bottlen ostamisesta. No, samapa tuo…

Kiitti muuten onnittelijoille!

— Tupla Simo · 6 12 2010 - 20:26 · #

Textile ohje