Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/mysci/public_html/luova/textpattern/lib/constants.php on line 136
Ravitsemustieteilijä suosittelee kasvisruokapäivää - Luova [arkistoitu]

Arkistoitu

Ravitsemustieteilijä suosittelee kasvisruokapäivää


Ravitsemustieteen professori Leena Räsänen on kummastunut kasvisruoan ympärillä vellovan keskustelun sävystä.

Kasviscurry. Kuva: pelican, Flickr.com (Creative Commons)

Helsingin kouluihin ehdotettu viikottainen kasvisruokapäivä on kirvoittanut kaupunginvaltuutetuilta torjuvia puheenvuoroja, mutta Räsänen pitää ideaa erinomaisena.

Ilmeisesti tässä pelätään kasvisaterian liittyvän ideologisiin valintoihin. Kouluissa on kuitenkin tarjottu jo aiemminkin hyviä, perinteisiä kasvisruokia, kuten pinaattilettuja ja puuroja, Räsänen sanoo.

Kasvisruokaa on epäilty liian suppeaksi ravinnoksi kasvaville nuorille. Räsäsen mukaan ei ole mahdollista sanoa, että kasvisruoka olisi sinällään terveellistä tai epäterveellistä, koska sen määritelmä vaihtelee.

Räsänen kertoo, että maitotuotteet käsittävä kasvisruokavalio on ravitsemuksellisesti hyvä – kunhan noudatetaan samoja rasvaa, suolaa ja sokeria koskevia suosituksia kuin liharuoassakin.

Täysin vegaaninen ruokavalio ei yksinään riitä, vaan sen käyttäjä tarvitsee B12- ja D-vitamiineja muista lähteistä. Räsänen kertoo suomalaisten vegaanien olevan tästä hyvin tietoisia ja osaavan hakea tarvittavia lisäravinteita.

Vaikka satunnainen kasvisateria olisi vegaaninenkin, ei siitä ole mitään haittaa, jos muilla aterioilla nautitaan täydentäviä elintarvikkeita. Eivät sekaruoka-ateriatkaan ole automaattisesti täydellisiä, Räsänen sanoo.

Kasvisruokapäivä olisi Räsäsen mielestä hyvä idea, koska sen avulla koululaiset voitaisiin tutustuttaa uusiin ruokalajeihin. Näin olisi mahdollista lisätä kasvisten kulutusta, millä olisi edullisia terveysvaikutuksia sekaruokavalion osanakin.

Kasvispäivänä olisi mahdollista kokeilla myös vieraiden kulttuurien ruokia, joista koululaiset ovat yleensä kiinnostuneita. Kouluruokailun vähäiset resurssit ovat tietenkin ongelma.

Teksti: Saku Schildt www.helsinki.fi/verkkotoimitus


Kommentoi

Textile ohje