Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/mysci/public_html/luova/textpattern/lib/constants.php on line 136
Kemikaali-liikennevalot - Luova [arkistoitu]

Arkistoitu

Kemikaali-liikennevalot


Samaan aikaan kun Jyväskylässä ajettiin rallia Jyväskylän yliopistossa järjestettiin pelileirejä koululaisille. Muutamille heistä pelit eivät kuitenkaan riittäneet päivien sisällöksi, vaan oli myös saatava muuta luonnontieteisiin liittyvää toimintaa aikaiseksi.

Roope ja Henri pääsivät labrahommiin Jyväskylän yliopistossa.

Jyväskylän yliopiston kemian laitoksen hyväsydäminen väki järjesti tuleville kahdeksasluokkalaisille Henri Lehtokorvelle ja Roope Häkkiselle mahdollisuuden päästä rallitunnelmaan. Henrin ja Roopen iltapäivän päätteeksi Jyväskylän yliopiston kemian laitoksen laboratoriossa syttyivät nestemäiset liikennevalot. Työ oli poikien oma valinta. Laboratoriossa ensimmäinen tehtävä oli varustautua kemialliseen ralliin: työtakki, suojalasit ja suojahanskat puettiin päälle ja “eikun hommiin”.

“Mä olin jo toista kertaa täällä labrassa tekemässä töitä. Ekan kerran olin alakoulun viikillä [5.lk]. Silloin täällä oli koko meidän luokka ja olimme koko päivän. Homma ei paljon poikennut viime kerrasta, paitsi että nyt päästiin ite punnitsemaan aineita, jota viimeksi ei ollut. Vaa’an käyttö oli mielenkiintoista, haasteellista ja hyvin tarkkaa. Liikennevalojen värien vaihtelu oli hauska” Roope kertoo.

Ensiksi punnittiin tarkkuusvaa’alla glukoosia (sokeri) C6H12O6 ja natriumhydroksidia (lipeä) NaOH keitinlaseihin. Väriaineena demossa on indigokarmiini (sininen) C16H8N2Na2O8S2, jota käytetään esim. villan värjäämiseen. Kiinteät aineet liuotettiin tislattuun veteen. Glukoosiliuosta lämmitettiin 35°C:een, jotta veteen sekoitettu sokeri liukenisi helpommin.

Lopuksi sokeriliuokseen lisättiin todella pieni määrä (0,02 g) indigokarmiinia, jolloin liuos värjäytyi siniseksi. Sitten koko lipeäliuos lisättiin sokeriliuokseen, jolloin sen väri muuttui vihreäksi. Vähän ajan kuluttua liuos muuttui punaiseksi ja kohta keltaiseksi. Kun keltainen liuos kaadettiin noin 60 cm korkeudelta tyhjään keitinlasiin, sen väri muuttui takaisin vihreäksi ja kohta punaiseksi ja sitten keltaiseksi.


SEIS. Punainen. Kuva: Roope Häkkinen.


ODOTA. Punainen muuttuu keltaiseksi sekoittamalla. SAA MENNÄ. Keltainen muuttuu vihreäksi, kun se kaadetaan lasiin tietyltä korkeudelta. Tämä vaihe vaatii tarkkuutta. Kuvat: Roope Häkkinen.

Liikennevalot olivat valmiit. Ja sama toistettiin 5 kertaa. Viimeisillä kerroilla värit alkoivat haalistua, kunnes vihreää väriä ei enää kunnolla tullut. Ilman happi ei enää hapettanut väriainetta takaisin vihreäksi, koska liuos oli pelkistyneessä muodossa.

“Oli kivaa ja kiinnostavaa sekä opimme uusia asioita, kun työskentelimme ensimmäistä kertaa yliopiston kemian laitoksen laboratoriossa. Laboratoriossa työskentely oli aika pikkutarkkaa ja mukavaa. Työskentelytila oli sopiva ja siellä oli paljon tarpeellisia työvälineitä. Huomasimme että pienenkin kokeen tekeminen vie paljon aikaa, jos sen haluaa tehdä kunnolla”, Henri sanoo.

Työohjeita löytyy netistä seuraavien linkkien alta suomeksi ja englanniksi.

Jutun koostivat ja kuvat ottivat Jyväskylän Huhtaharjun yläkoulun tulevat 8.luokkalaiset Henri Lehtokorpi ja Roope Häkkinen – muutaman kemian laitoksen asiantuntijan avustuksella.


Kommentoi

Textile ohje